Απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ των Ελλήνων Κληρικών

Απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ των Ελλήνων Κληρικών

Αρ. Πρωτ. 1990/05.12.2006

Προς:
Υπουργείο Εξωτερικών

Προκλητική στάση κρατά η ΠΓΔΜ απέναντι στους Έλληνες Κληρικούς απαγορεύοντας την είσοδό τους στην χώρα. Εδώ και τρία περίπου χρόνια οι τελωνειακοί υπάλληλοι της ΠΓΔΜ δεν επιτρέπουν στους Έλληνες Κληρικούς να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ χωρίς ωστόσο να δίνουν μια επίσημη δικαιολογία για την στάση τους αυτή.

Το μέτρο αυτό της απαγόρευσης φαίνεται να έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας. Η ΠΓΔΜ κάνει λόγο για μακεδονική εκκλησία, η οποία όμως δεν τυγχάνει της αναγνώρισης κανενός ορθόδοξου πατριαρχείου, ενώ παράλληλα δεν αναγνωρίζει τον αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Ορχίδας Μητροπολίτη Ιωάννη, τον οποίο και στηρίζει η Εκκλησία της Ελλάδος.
Καθώς από τον Δεκέμβριο του 2005 η ΠΓΔΜ είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα αποκτά διαφορετικές διαστάσεις. Επιπλέον από την προκλητική αυτή συμπεριφορά των αρχών της ΠΓΔΜ προκύπτει θέμα καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των κληρικών όσο και των πιστών.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Εξωτερικών:

- Γνωρίζει το αρμόδιο Υπουργείο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από πλευράς ΠΓΔΜ αναφορικά με τους Έλληνες Κληρικούς, και αν ναι τι μέτρα έχει λάβει για την επίλυση του θέματος;

- Έχει ενημερωθεί η Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ε.Ε. σχετικά με την στάση που κρατά η ΠΓΔΜ απέναντι στους Έλληνες Κληρικούς;

Απάντηση Υπουργείου